Αντιμετωπίστε την υπογονιμότητα διορθώνοντας το μεταβολικό προφίλ σας.
Τα νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας έχουν στραφεί στη μεταβολική δραστηριότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.
Όταν μιλάμε για μεταβολική δραστηριότητα αναφερόμαστε σε όλες αυτές τις δραστηριότητες που κάνει το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο (είτε ωαρίου, είτε σπερματοζωαρίου) που είναι αναγκαίες για να φέρει εις πέρας τη λειτουργία του σωστά.
Αποτελεί μια από τις πολύ γνωστές πια διαδικασίες ο εργαστηριακός έλεγχος της μεταβολικής δραστηριότητας των σπερματοζωαρίων για να ξεχωρίσουμε ποια σπερματοζωάρια είναι ικανά να λειτουργήσουν σωστά ώστε να επιλεγούν τα καλύτερα για γονιμοποίηση.
Πέρα όμως από τον έλεγχο σε κυτταρικό επίπεδο ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να γίνει και στο συνολικό επίπεδο του οργανισμού για να καθορίσουμε αν γίνονται σωστά οι λειτουργίες του, ελέγχοντας τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων.
Αυτά τα στοιχεία αν βρίσκονται σε μη φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα τόσο τη λειτουργία του γενετικού συστήματος όσο και τη λειτουργία των κυττάρων αναπαραγωγής (ωαρίων και σπερματοζωαρίων).
Πως μπορεί να διορθωθεί το μεταβολικό προφίλ;
Αφού γίνουν οι αιματολογικές εξετάσεις,τα αποτελέσματα ερμηνεύονται και διακρίνουμε τις ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και οργανικών οξέων που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των γενετικών αναπαραγωγικών κυττάρων (ωαρίων και σπερματοζωαρίων)
Όσον αφορά τη θεραπεία οι οδηγίες είναι εξατομικευμένες (το πλάνο θεραπείας δεν είναι ίδιο για όλους) και βασίζεται αποκλειστικά στα αποτελέσματα των εξετάσεων. Το πλάνο θεραπείας συνήθως περιέχει συμπληρώματα ιχνοστοιχείων, βιταμινών,φυτικά συμπληρώματα και διατροφικές συμβουλές.
Η διόρθωση του μεταβολικού προφίλ μπορεί να βοηθήσει μόνο και εφόσον έχουν διερευνυθεί σωστά και διορθωθεί οι αιτίες υπογονιμότητας που έχουν να κάνουν με ανατομικές ανωμαλίες (όπως ινομυώματα, φραγή σαλπίγγων κ.α.)
Σε ποιες περιπτώσεις υπογονιμότητας συνίστατε να γίνει έλεγχος του μεταβολικού προφιλ;
- Ανεξήγητη υπογονιμότητα.
- Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες με εξωσωματική γονιμοποίηση.
- Χαμηλή ωοθηκική λειτουργία.
- Πρόωρη εμμηνόπαυση.
- Γυναίκες άνω της ηλικίας των 40.
- Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών.
Tι πρέπει να κάνω;
Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Δρ. Μαρινάκη. Μάθετε από τον ειδικό για τους τρόπους αντιμετώπισης των επαναμβαλόμενων αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης, επαναλαμβανόμενων αποβολών, ωοθηκικών δυσλειτουργιών όπως το πρώιμο γήρας των ωοθηκών και την πρόωρη εμμηνόπαυση.